Duurzame bedrijfsevenementen

Wij zijn experten op gebied van duurzame evenementen, wat een belangrijke tendens is in deze sector. Wij zijn ons bewust van de impact die de organisatie van evenementen op het milieu heeft, vooral dan wat energie- en waterverbruik en afvalproductie betreft. Om deze uitdaging concreet aan te pakken, heeft Event Lounge verschillende ecologische oplossingen uitgewerkt. En dat is nog maar het begin; in de toekomst mag u nog veel meer innovaties verwachten.

Event Lounge heeft in 2018 900 zonnepanelen laten plaatsen. Deze zonnepanelen voorzien elektriciteit voor licht, geluid, ventilatie en alles wat de leveranciers en klanten meebrengen. Ze dienen ook om elektrische wagens op te laden op onze vier laadpunten. 

Onze labels en certificaten zijn uw garantie. Voor elk label was een gedetailleerd dossier en een nauwkeurige controle van ons gebouw door een onafhankelijke auditeur nodig. Wij zijn trots dat we de volgende labels en certificaten behaald hebben:

 • Ecodynamische onderneming 2 sterren
  Dit label, toegekend door Leefmilieu Brussel, stimuleert ons om onze milieu-impact te verminderen. In 2022 hebben we een tweede ster gekregen dankzij de acties die we ondernomen hebben. We willen voor onze klanten en partners een voorbeeld zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling.
 • Green Key
  Ons gebouw kreeg in 2024 opnieuw het label Green Key, omdat het aan verschillende criteria van duurzaam beheer voldoet. Dit label wordt regelmatig opnieuw geëvalueerd om te voldoen aan nieuwe vereisten van de overheid en moet voldoen aan een honderdtal criteria. Het gaat om water-, afval- en energiebeheer, onze aandacht voor het milieu, verantwoorde aankopen en onze leefomgeving als beheerder van een gebouw met evenementenruimtes.
 • Health Safety
  Tijdens de COVID-19-pandemie was onze sector de eerste die getroffen werd. Toen evenementen weer mochten doorgaan, hebben we alle noodzakelijke maatregelen genomen om onze deuren in alle sereniteit te kunnen openen. Toen kwam het “Health Safety”-label. Het hielp ons om te voldoen aan de eisen voor het beheer van mensenstromen en social distancing, en om de maatregelen rond hygiëne en preventie en de regelmatige schoonmaak van onze ruimtes te respecteren.
 • Access-i
  Dit certificaat, dat voor ons gebouw toegekend werd, is een troef waar we trots op zijn. We kregen het in 2022 na een controle van de toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit. We beschikken over aangepaste toiletten, een lift met een leuning en parkeerplaatsen met bewaking aan de voorkant van het gebouw. Alle ruimtes zijn toegankelijk voor PBM.

We hebben een handvest opgesteld dat onze partners ertoe aanzet onze duurzaamheidscriteria te respecteren. Het omvat essentiële voorwaarden om samen te werken met Event Lounge, zoals het gebruik van lokale, gezonde seizoensproducten. We helpen ook voedselbanken en benadrukken het belang van properheid. Het is onze bedoeling een sneeuwbaleffect te creëren: door het gedrag van onze partners te beïnvloeden, hopen we dat zij op hun beurt hun partners en vrienden kunnen beïnvloeden.

Een evenement organiseren genereert veel afval. Daarom hebben we een systeem voor afvalbeheer opgezet met vier afvalcontainers om te sorteren. Alle partners zijn hiermee vertrouwd (zie Alpaca Solutions). Restafval, plastic, papier en glas worden gesorteerd in die containers. Na elk evenement wordt dit gecontroleerd. Inbreuken tegen de sorteerregels kunnen de betreffende partner een boete opleveren.

Sinds begin 2023 voorkomen we voedselverspilling na evenementen door samen te werken met Alpaca Solutions. De cateraar plaatst overgebleven maaltijden in onze daartoe voorziene koelkast. Een lid van het Alpacateam haalt die met een bakfiets en verdeelt ze onder goede doelen. Daarna ontvangen we een gedetailleerd rapport met het aantal maaltijden dat opnieuw verdeeld werd, hoeveel CO2 er werd bespaard en welke organisatie de maaltijden gekregen heeft.

Event Lounge is strak en modern ingericht met elementen in hout, marmer en gewaxt beton. Het terras is gemaakt van gerecycleerd hout van een vroegere Hermestentoonstelling. De zaal wordt verlicht met energiezuinige ledlampen die minder energie verbruiken. De ledlampen zijn schokbestendig, duurzaam en geven geen warmte af. In 2019 hebben we in samenwerking met GSP2 de Studio voorzien van ledverlichting, zodat we nu enkel nog met ledverlichting werken.

Onze schoonmaakploeg gebruikt milieuvriendelijke producten waardoor de watervervuiling beperkt wordt zonder aan efficiëntie in te boeten. We gebruiken gerecycleerd en biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal, wat bijdraagt tot de bescherming van onze planeet. Bovendien gebruiken we een waterverzachter om de levensduur van onze elektrische huishoudapparaten te verlengen en om de cateraars zuiver water te bieden om o.a. fruit en groenten te spoelen.

De meeste van onze toestellen worden van elektriciteit voorzien door de zonnepanelen die we op het dak plaatsten. De isolatie van de ramen werd in de zomer van 2023 geoptimaliseerd met de nieuwste zonnefolie waardoor in de zomer tot 66% van de zonne-energie geweerd wordt en de airco dus minder vaak aan moet. In de winter laat dit systeem toe de warmte die in het gebouw geproduceerd wordt te hergebruiken. Een win-winsituatie over de hele lijn dus.

Conferentie georganiseerd in de Event Lounge